Måleri

Måleri

 

Hur det började med oljefärg

En gång i tiden utbildade jag mej till reklamtecknare under 4 år på Konstindustriskolan i Göteborg. I undervisningen ingick bl.a. måleri som obligatoriskt ämne, Jag hade inga som helst ambitioner att nån gång i framtiden ägna mej åt fritt konstnärskap (=obegripligt kluddande). Istället valde jag att kopiera en Rembrandttavla som skulle passa in i ram jag hittat i en container. Den skulle imponera på mina besökande flickvänner tänkte jag. Jag har fortfarande kvar tavlan.

Det dröjde ytterligare tjugo år innan jag åter började målade något som jag inte kunde fakturera direkt. Vid denna tidpunkt bodde vi i en villa där några tomma väggar behövde livas upp med nånting som liknade konst. Jag gjorde ett par stora målningar på duk för att fylla tomrummet. Ren "husbehovsmålning" alltså.

Några år senare hamnade min hustru och jag i en mycket stimulerande miljö i ett gammalt hus på Österlen i Skåne och åter väktes intresset för att kludda ihop något för att dekorera väggarna hemma med. Inspirerad av 1700-talets landskaps- och stillebenmålare blev följande bilder till.

Sen har det bara fortsatt

Den samtidskonst som enbart har till syfte att väcka uppmärksamhet på konstnären bakom tar jag avstånd ifrån. Jag försöker istället åstadkomma bilder som kan fånga åskådarens intresse på annat sätt. Inspirationen hämtar jag från äldre tiders konst och nutidens bildvärld utanför vår tids måleri.

Vanligtvis arbetar jag utan vare sig skisser, förebilder eller annan planering. Det börjar ofta med några svepande spontana penseldrag utan annat syfte än att börja fylla duken. Sedan kan jag eventuellt skönja en bild i virrvarret, vilken jag bara sedan behöver framkalla. Det är ett roligt sätt att måla.

Mina motivval har hittills varit fantasilandsskap i olika former ibland med inslag av tecken på civilisation av något slag. Vad bilderna föreställer överlåter jag till betraktaren att uppleva.

Här följer ett antal exempel ur min produktion. Tekniken är olja på duk och pannå. Vissa finns fortfarande i min ägo men många har funnit nya hem.